War Thunder background
Jak-9B oraz Hunter F.I - wraz z odpowiedziami deweloperów
Uwaga! Przestarzały format wiadomości. Treść może nie być wyświetlana poprawnie.
Uwaga! Artykuł został opublikowany na starszej wersji strony. Mogą wystąpić problemy z wyświetlaniem na niektórych przeglądarkach.

Wyczekiwaliście odrzutowych wieści wprost od jej królewskiej mości? Tym razem na scenę Blogu Deweloperskiego wkracza Hunter Mk.I oraz bombowa odmiana jednego z najsłynniejszych, rosyjskich myśliwców - Jak-9B  


Jak-9B


Kirył Wosztresow, Game Designer (projektant gry)

Ciekawa konstrukcja — na pierwszy rzut oka to zwyczajny Jak-9, a jednak może przenosić 400 kilogramów w komorze bombowej umieszczonej w kadłubie, a więc bez utraty prędkości. Jak-9B to bombowa modyfikacja Jaka-9D. Produkcja rozpoczęła się pod koniec II Wojny Światowej. Uzbrojenie strzeleckie samolotu nie zostało zmienione, więc w razie potrzeby mógł stanąć do walki nawet z wrogimi myśliwcami.



Siergiej Kapitsjin, Grafik 3D:

Dzienny bombowiec Jak-9B był następstwem rozwoju Jaka-9D, jednego z najliczniej produkowanych myśliwców Związku Radzieckiego. Jaka-9B wyróżniają ulokowanie kokpitu nieco bardziej z tyłu kadłuba oraz cztery punkty podwieszeń bomb.



Za normalny ładunek uzbrojenia uznawano 200 kg bomb (dwie bomby FAB-100 albo dwa zasobniki PTAB-2,5-1,5 w przednich uchwytach). Przenoszenie 400 kg bomb było możliwe, jednak samolot był wtedy przeładowany ­– zarówno piloci testowi, jak i frontowi obserwowali wtedy spadek stateczności spowodowany położeniem środka masy zbyt z tyłu.

Zadaniem samolotu było bombardowanie obszaru, a nie celów punktowych, gdyż bombardowanie w locie nurkowym z pochyleniem do 50 stopni nie było możliwe ze względu na problemy z widocznością.

Hunter F.I


Kirył Wosztresow, Game Designer (projektant gry)

Myślę, iż fani brytyjskiej awiacji mogli uważać, że końcowe odrzutowe myśliwce reprezentowane przez rodzinę Meteorów mają ciężkie życie w walkach przeciwko MiG-om z ZSRR i NRD. 



Nowy brytyjski myśliwiec Hawker Hunter F 1 powinien poprawić tę sytuację. Ten powojenny eksperymentalny samolot będzie doskonałym finalnym odrzutowcem zdolnym do wyciśnięcia ostatnich potów z dowolnego przeciwnika.



Siergiej Kapitsjin, Grafik 3D:

Skrzydła i ogon niczym grot strzały, a także reszta kształtów tego wspaniałego samolotu mówią nam tylko jedno: stworzono go dla szybkości. Dodatkowo potrafi zachwycić samym swoim wyglądem. Uważam, że to jeden z najpiękniejszych samolotów, jakie kiedykolwiek zbudowano




Z uwagi na wypadek podczas pokazów lotniczych Shoreham Airshow z udziałem samolotu Hunter T.7,
składamy gorące kondolencje wszystkim osobom, które zostały dotknięte ów tragedią.

 

Zadaj Pytanie Deweloperom

Hunter:

1. W którym miejscu drzewka technologicznego znajdzie się Hawker Hunter? Po ostatnim Meteorze czy w linii Hawkerów po Tempeście Mk II?

 Odpowiedź: W linii Hawkerów po Tempeście Mk II.

2. Odgłos działka Hawker Huntera w jednym z filmików to dźwięk wykorzystywany już przez niemieckie Mk 103. Czy planowana jest zmiana? Szybkostrzelność uzbrojenia bardzo się różni!

 Odpowiedź: Tak, dźwięk jest tymczasowym zamiennikiem, a my planujemy wprowadzić autentyczne odgłosy.

3. Czy możemy spodziewać się rozwijania historycznej maksymalnej prędkości 1150 km/h (po odblokowaniu wszystkich ulepszeń), czy zostania ona trochę zmniejszona („znerfiona”)?

 Odpowiedź: Prędkość 715 mph (1150 km/h) była osiągana przez wersję F.6. Pomimo tego Hunter będzie najszybszym samolotem w grze, z maksymalną prędkością około 685 mph (1102 km/h) w locie poziomym.

4. Czy będzie miał hamulce aerodynamiczne?

 Odpowiedź: Tak.

5. Czy możliwe będzie przenoszenie uzbrojenia podwieszanego, rakiet i bomb?

 Odpowiedź: Nie, ta wersja Huntera nie była wyposażona ani w rakiety, ani w bomby.

 6. Czy samolot będzie miał tymczasowy, zastępczy model lotu czy zupełnie nowy?

 Odpowiedź: Hunter będzie miał własny model lotu.

Jak-9B:

1. Gdzie w drzewku technologicznym znajdzie się Jak-9B i jaką będzie miał klasyfikację bitewną?

 Odpowiedź: Trafi do III ery linii Jaków.

2. Czy w najbliższej przyszłości otrzymamy bomby PTAB?

 Odpowiedź: Planujemy ich wprowadzenie, jednak nie wiemy dokładnie kiedy. Mamy nadzieję, że uda się w tym roku.

3. Czy samolot będzie miał celownik bombowy w bitwach zręcznościowych?

 Odpowiedź: Tak, podobnie jak w maszynach szturmowych pojawi się przy odpowiednim kącie nurkowania.

4. Jakie karabiny maszynowe i działko składają się na uzbrojenie strzeleckie samolotu?

 Odpowiedź: Te same, co w wielu innych Jakach-9 – działko SzWAK kalibru 20 mm i karabin maszynowy Berezin kalibru 12,7mm.

5. Czy po trafieniu w bomby te wybuchną?

 Odpowiedź: Nie, podobnie jak w bombowcach, trafienie w bomby nie wywołuje ich eksplozji. Nie tak łatwo spowodować wybuch bomb.

6. Czy model lotu będzie taki sam jak w Jaku-9T?

 Odpowiedź: Nie. Jak-9B ma własny model lotu – jest nieco wolniejszy i ma znacznie mniejszą prędkość wznoszenia, kiedy przenosi bomby.


Zespół War Thunder

Czytaj więcej:
Zdobądź korwetę Alcione w wydarzeniu Lot Albatrosa!
  • 17 lipca 2024
Oglądaj Armored Apex 2024 i odbieraj unikalne nagrody z Twitch Drops!
  • 12 lipca 2024
Panavia Tornado: Wspólny cel
  • 24 lipca 2024
Obligacje Wojenne: „Skuteczny Snajper”
  • 24 lipca 2024